ART MARKET’TEN DUYURULAR

Yıllardır dediğimiz bir şey var akademik öğrenim veren eğitimci kadrosu eserler ortaya koymalıdır. Yoksa ülkemizdeki sanat eğitimi dış kaynaklı  bilgiler ışığında gittikçe, mutlaka dışarıdan etkilenmeler de sürecektir. Oysa ülkemizin binlerce yıllık kültürlerinin ışığında çağdaşı aramak ve çağdaşa  uyarlamalar yapmak, ancak bir takım eserler ortaya konulabilirse mümkün olabilir… Sanattan anlamak veya anlamamak bu da sanat gibi görecelidir. Bugün tuvale fotoğraf bastırtıp boyayan adına sanat diyebiliyor ve  belli bir kesim de bunu sanat olarak kabul ediyorsa tabi ki sanattır. Yayınımızda İrfan Okan  ile ilgili bir kopya veya başka bir şey iması göremiyorum. Sadece etkilenmenin nasıl olabildiği ortaya konulmaya çalışılmış ki zaten İrfan Okan ile yapılmış olan bir söyleşide de hoca Kiefer’den etkilenmiş olduğunu kendisi söylüyor…

Turkishartmarket.com yurt içi ve dışında yaşayan sanatla ilgili gönüllülerin yazdığı bir platformdur ve Art4Critic tek bir isim değil, editör kesimde ilgili kişilerin paylaştığı bir rümuzdur. Bir sanat kültür hizmeti verdiği düşünülen bu sitenin  sanat piyasamızda bir boşluğu doldurduğu da gelen yüzlerce yorumlarda da belirtilmektedir. Bugün galeri yayıncılığı yapan sanat yayınlarımız dikkate alındığında bu sitenin ne derece önemi olduğu da gözüküyor. Çünkü herhangi bir galerinin rantı için değil, dürüst bir sanat çevresinin ve piyasasının oluşması açısından hizmet verilmektedir. Turkishartmarkket’te yer alan herhangi bir konunun yersiz olduğunu düşünüyorsanız, bize yazarsınız ve yanıtı da verilir. Face Book ortamında yapılan yorumlarda yok sanattan anlamayanlar mı yazıyor, çiziyor gibi suçlamalar yersizdir. Çünkü bu sitede yazanlar bugün ülkemizdeki  sanat oluşumunu  yakından ve türlü yanları ile gözleyen, uzmanlıklarından şüphe duyulmayan isimlerdir. Amaç ise etik bir anlayışa sahip görsel sanatlar yapılanmasına yardımcı olmaktır. Herhangi bir kazanç amacı ile yapılmıyor bu site ve herhangi bir ücret de yazanlar, uğraşanlar almıyor tamamen gönüllüler ile hizmet veren bir kuruluştur.

Görsel sanatlar piyasası ne yazık ki son bir kaç yıldan beri akıl almayacak derecede hem ülkemizde hem de yurt dışında çarpıklaşmalara sahne olmaktadır. Bu anlamda sanat piyasasına tehdit, şantaj ve daha bir çok şey de girmiş durumda. Bu konulara belki daha ileride  dokunabiliriz fakat bugünden çarpıklıkları yaratanlara şunu söylemek isteriz, kendinize gelin ve  bilin ki sanat kesimi bir yere kadar sizin oyunlarınıza ses çıkarmıyorsa, henüz ne olup bittiğini anlamaya çalıştığındandır. Bu yüzden bu platformu başka platformlara benzetmemelisiniz.

1 thoughts on “ART MARKET’TEN DUYURULAR”

  1. Bekir Sami Siverek said:

    bence bu duruma zemin hazırlayan nedenler gayet açıktır.Öncelikle toplumların sanat kültürünün çok geri olması ,dolayısıyla bu boşluğu fırsat gorüp art niyetli sanat avcılarının devreye girip bu ortamdan yararlanmasıdir .bu olayların öncülügünü ABD başlattı sonra sanat kültürünün çok geri olduğu türkiyeye sıra geldi sanat para kazanma aracı olursa hele bu durum devlet desteklide olursa tabiki sanattada mafyalaşma olacaktır .

Yorum bırakın